Hermopinteelle tyypillisiä oireita ovat
Hermopinteet voivat olla kroonistuessaan ikävä riesa elämässä. Hermopinteen aiheuttama kipu voi olla hetkittäistä kovaa pistävää ja osittain jopa lamaannuttavaa kipua, kuten iskiaskipu, tai sitten se voi olla jatkuvaa kipua, puutumista, tunnottomuutta ja jopa estää työteon, kuten rannekanavaoireyhtymä. Rannekanavaoireyhtymässä käsistä tulee kömpelöt ja ranteet kipeytyvät niin kovin, etteivät ne kestä minkäänlaista rasitusta tai työntekoa, lastojen käyttö on kömpelöä eikä leikkauskaan tuo aina ratkaisua ongelmaan.
Monilla hermopinne vaivaa erityisesti urheillessa, ja moni onkin joutunut luopumaan urheilusta tai ainakin merkittävästi vähentämään urheiluharrastusta. Ammattiurheilijoilla hermopinteet ja muut kehon hermotushäiriöt voivat pahimmillaan johtaa jopa uran päättymiseen. Urheilijoilla erityisesti koko alavartalo on kovilla. Jaloissa sijaitsee erittäin paljon herkkiä hermopäätealueita, joiden oireilu heijastaa koko kehon toimintaan. Tämän vuoksi pienempiinkin pidempään jatkuneisiin oireisiin ja epämukavuustekijöihin olisi syytä reagoida, koska tällöin erinomaisia tuloksia saavutetaan nopeasti ja tehokkaasti.
Hermopinteitä voi tulla lähes kaikkialle raajoihin ja selkärangan alueelle. Kiropraktikko voi saada pinteet avattua, mutta mikäli vaiva kroonistuu ja uusiutuu toistuvasti, pysyvän avun vaivaan saa tehokkaimmin PNH-terapiahoidolla. Hermopinteet voivat aiheutua myös laajemmasta hermojen vaurioitumisesta, minkä vuoksi on tärkeää tehdä alkukartoitus ja selvittää koko ääreishermoston tila. Parhaimmillaan PNH-terapialla hermopinne voidaan saada pysyvästi avattua parilla hoitokerralla, vaikka muut hoitomuodot eivät olisi auttaneet. PNH-terapia on tehokas hoitomuoto, koska siinä käsitellään kaikki hermopäätealueet, jotka liittyvät pinteessä olevaan hermorataan. Muissa hoidoissa keskitytään pääasiassa hoitamaan vain paikallisesti pinnealuetta tai kipualuetta. Ota yhteyttä, niin voimme selvittää, minkälaisesta hermopinteestä sinun kehossasi on kyse, ja kartoittaa samalla koko ääreishermoston kunnon. Tällöin sinun ei tarvitse luopua lempiharrastuksestasi tai pelätä, milloin hermopinteen aiheuttama kipukohtaus iskee jälleen.
Hermopinteet ovat erittäin yleinen vaiva, ja niitä esiintyy kaikilla ihmisillä, mutta joskus ne voivat kuitenkin aiheuttaa vakavia ja pysyviä kiputiloja. Hermopinteitä voi syntyä eri puolille kehoa monestakin eri syystä. Tällaisia syitä voivat olla muun muassa revähdys, arpikudos, kiinnikkeet (joita voi syntyä leikkauksen tai vamman yhteydessä), ahtaumat, välilevyn pullistumat, kudosten turvotus (esim. diabetes, raskaus), kehon virheasennot tai toistuva rasitus tietylle alueelle, esimerkiksi vasarointi tai tietokonetyöskentely.
Hermopinteet voivat sijaita missä päin kehoa tahansa, mutta useimmiten ne ilmaantuvat sellaisiin kehonosiin, missä niiden pitää kulkea ahtaista väleistä, kuten selkärangassa tai nivelten ja luiden tuntumassa. Osa hermopinteistä voi olla tilapäisiä ja ”pamahtaa auki” itsestään esimerkiksi venyteltäessä. Oireet voivat olla myös jatkuvia tai kroonisia sekä pikkuhiljaa pahenevia ja voivat pahimmillaan rajoittaa merkittävästi liikkumista ja arkisia askareita. Hermopinteet saattavat myös sijaita kehossa eri kohdassa kuin varsinainen oirealue, minkä vuoksi muut hoitomuodot eivät ole auttaneet. Tämän vuoksi PNH-terapiassa käsitellään aina koko keho, jotta myös tällaiset hermopinteet pystytään paikantamaan ja hoitamaan. Asiakkaidemme kokemuksen mukaan hermopinteisiin tarjotaan monesti avuksi leikkaushoitoa, joka saattaa auttaa hetkellisesti, mutta usein leikkaus luo vain lisää kiinnikkeitä ja arpia, jolloin oireet palaavat ja tilanne on vielä huonompi kuin aiemmin. PNH-terapia on tehokas ja luonnollinen hoitomuoto hermopinteisiin, ja tuhannet asiakkaat ovat saaneet pysyvän avun hoitojen tuloksena. Ota siis yhteyttä, niin selvitämme, miten sinun hermopinteesi saadaan hoidettua kuntoon.
Selkärangan alueeseen liittyvät hermopinteet johtuvat pääosin hermojuurikanavan rappeutumisesta eli kulumamuutoksesta. Kulumamuutos voi aiheuttaa neljänlaisia vaivoja:
Välilevyn pullistuma voi syntyä myös voimakkaasta ponnistuksesta kuten raskaan esineen virheellisestä nostosta. PNH-terapialla aktivoidaan erityisesti selkärankaa tukevat syvät lihakset, jolloin selkäranka ei pääse painumaan kasaan ja hermot vapautuvat puristuksesta.
Kaularanka
Kaularangan hermopinne johtuu yleisimmin välilevyn pullistumasta, joka tarkoittaa nikamavälilevyn ytimen tunkeutumista ulos repeytyneen syykehän sisältä, jolloin se painaa hermojuurta ja aiheuttaa kipua. Oireita ovat nopeasti alkava, paheneva niska-hartiakipu, joka voi säteillä sormiin, sekä erilaiset tuntopuutokset, tunnottomuus ja lihasheikkous. Myös virheasennot pään ja hartian alueella voivat olla välilevyn pullistuman (diskusprolapsin) oireita. Kaularangan pinnetilat voivat aiheuttaa myös rannekanavaoireyhtymälle ja tenniskyynärpäälle tyypillisiä oireita. PNH-terapia on tehokas, mutta samalla hellavarainen hoitokeino kaularangan hermopinteiden aukaisemiseksi.
Lanneranka (iskiasoireyhtymä)
Lannerangan välilevyn pullistuman aiheuttaman hermopinteen oireena on yleensä alaraajoihin ja pakaraan säteilevä kipu, puutuminen ja pahimmillaan voimaheikkous. Jalka voi myös läpsyä kävellessä. Joskus oireet voivat ilmetä myös akuutisti ja aiheuttaa istuma-alueen puutumista, nilkan ojentaja- tai koukistajalihaksen tai reisilihaksen voiman etenevää heikentymistä, sietämätöntä kipua tai virtsaamis- tai ulosteenpidätyskyvyn häiriön. Erityisesti ns. iskiasvaivat ovat yleisiä. Iskiasvaivoja hoidetaan lääketieteessä pääasiassa vasta, kun oireet ovat vakavia, mutta PNH-terapialla vaivoista pääsee helposti ja pysyvästi eroon ilman lääkkeitä ja leikkausta.
Selkäydinkanavan rappeuma (spinaalistenoosi)
Selkäydinkanavan ahtauma voi aiheuttaa vaivaa missä tahansa selkärangan kohdassa. Oireena on pitkään jatkunut asteittain paheneva ja raajoihin säteilevä kipu, joka pahenee rasituksessa. Spinaalistenoosin oireet eroavat vain hieman välilevyn pullistuman oireista, minkä vuoksi magneettikuvaus on syytä suorittaa. Kaularangan ydinkanavan ahtauman ensioireina on usein käden tai käsien näppäryyden heikkeneminen ja mahdollisesti lievä alaraajojen heikkous. Myöhemmin kuvaan ilmaantuvat kivut. Lannerangan alueella voi esiintyä kävellessä alaraajojen väsymistä, särkyä, hermoperäistä katkokävelyä sekä kömpelyyttä. Pahimmillaan spinaalistenoosi voi aiheuttaa lihasten toimintakyvyttömyyden tai virtsaummen ja vaikeuksia ulosteen pidättämisessä. PNH-terapialla kuntoutamme selkärankaa tukevat syvät lihakset, mitkä puolestaan helpottavat selkäydinkanavaan kohdistuvaa painetta ja kasaan painumista, jolloin hermot eivät jää puristuksiin ja oireet helpottavat.
Ranne (rannekanavaoireyhtymä)
Ranteiden oireilun voi aiheuttaa toistuva rasitus ja staattinen työskentely, esimerkiksi toimistotyö, tietokonepelien jatkuva pelaaminen, toistuva ranteen kiertoliike, kuten ruuvaaminen tai vasaroiminen, urheilu tai vauvan kantaminen. Oireet voivat alkaa ilmetä vähitellen sormien puutumisena ja yösärkynä. Tilan pahentuessa ilmenee ongelmia peukalon puristusotteessa, ja tämän seurauksena tavaroita voi pudota kädestä. Samoin sormien hienomotoriikka voi olla häiriytynyttä ja vaikeuttaa esimerkiksi napitusta. Joskus koko käsi tuntuu turvonneelta ja kylmältä. Alkuvaiheessa ei välttämättä esiinny kipua, mutta tilan pahentuessa kivusta voi tulla jatkuvaa, ja se voi säteillä sormista aina niskaan asti. Oireet kohdistuvat selkeimmin peukaloon, etusormeen, keskisormeen ja puoleen nimettömästä sormesta. Alkuun käsien ravistelu, kevyt hierominen ja venyttely voivat hetkellisesti auttaa, mutta pahimmillaan särky on jatkuvaa, lihakset surkastuvat ja hermot vaurioituvat. Rannekanavaoireyhtymälle altistavia tekijöitä voivat olla myös raskaus, ylipaino, reuma, kilpirauhasen vajaatoiminta, käteen kohdistuvat vammat tai vauriot ja jotkin perintötekijät.
Lääkärit hoitavat rannekanavayhtymän oireita muun muassa ranteiden lastoittamisella, levolla, lääkkeillä, kortisonipistoksilla ja leikkauksilla. Mikään näistä hoitomuodoista ei poista varsinaista oireiden aiheuttajaa, minkä vuoksi oireet monesti palaavat ja voivat jopa pahentua. Rannekanavaoireyhtymän aiheuttaa heikentynyt hermotus, jonka seurauksena muodostuu hermopinne. Heikentyneen hermotuksen puolesta puhuu myös se, että eräiden tutkimusten mukaan esimerkiksi päätteellä työskentelevillä sitä ei esiinny muuta väestöä enempää. PNH-terapialla hoidamme oireiden aiheuttajan kuntoon luonnollisesti ja kivuttomasti. Älä siis kärsi enää turhaan ranteiden oireilujen vuoksi, vaan ota yhteyttä ja selvitämme, miten saamme ranteesi jälleen kuntoon.
Kyynärpää
Kyynärpään ja ranteen hermopinteet ovat yleisimpiä hermopinteitä yläraajoissa. Useimmiten kyynärpäävaivat ovat heijastekipua, joka johtuu esimerkiksi kaularangan hermojuuren pinteestä tai rintakehän yläaukeaman oireyhtymästä (TOS). Yleisin kyynärpäävaiva on ns. tenniskyynärpää eli lateraalinen epikondyliitti, jossa kyynärpää kipeytyy ulkoreunasta. Syynä tähän vaivaan on useimmiten syvien lihasten huono hermotus, ja vaiva nousee yleisimmin esiin rasituksen seurauksena, kun käytetään suurta voimaa ja toistuvia työliikkeitä. Vaiva paranee yleensä hitaasti ja hoitokeinoja on vähän, yleisimmin sanotaan, että vaivan kanssa pitää vain pärjätä. Vastaava tilanne on myös ns. golfkyynärpään kanssa. PNH-terapia tarjoaa kuitenkin tehokkaan hoidon kyynärpäävaivoihin, ja tulokset ovat olleet erinomaisia.
Olkapää
Olkapäävaivojen aiheuttajia voi olla monenlaisia, kuten repeämä, tulehdus (nivel tai lihakset), jäätynyt olkapää, kiertäjäkalvosinoireyhtymä tai vamma, leikkausten jälkitilat. Oireina näihin kaikkiin ovat eriasteiset kiputilat, liikkeiden rajoittuneisuus, puutuneisuus, tunnottomuus ja heijastekivut, kuten sormien kihelmöinti. Olkapäävaivoja on myös hankalaa hoitaa, ja useimmiten niiden kanssa pitää oppia elämään ja tarpeen mukaan syödä kipulääkkeitä. Kortisonipistoksista ja leikkauksestakaan ei välttämättä saa apua olkapäävaivoihin, ja joskus nämä voivat jopa pahentaa tilannetta. PNH-terapialla olen saanut erittäin hyviä tuloksia kaikenlaisiin olkapäävaivoihin. Jos haluat eroon olkapäävaivoista ja siirtää mahdollista leikkauksen tarvetta monilla vuosilla eteenpäin, on PNH-terapia sinulle paras ratkaisu.
Jalkapöytä (Mortonin neurooma)
Jalkapöydän luiden väliin voi helposti syntyä hermopinne, joka aiheuttaa yleensä pistävää, sähköttävää kipua jalkapöydän alueella ja joka voi säkenöidä myös varpaisiin. Hetkellisesti kipuun voi auttaa kengän riisuminen ja kevyt hierominen. Kipu tuntuu yleensä rasituksessa ponnistusvaiheen aikana ja yleensä myös ärtyy rasituksesta. Monesti hermopinteen oireet ilmaantuvat jo pienen kävelymatkan jälkeen tai jopa sen aikana. Hermopinteen syntyyn saattavat vaikuttaa myös tiukat kengät, korkeat korot, reuma tai synnynnäiset jalkaterän epämuodostumat.
Kantapää (plantaarifaskiitti/luupiikki)
Jalan hermopinne voi myös aiheuttaa plantaarifaskiitin eli jalkapohjan lihasjänteen kiinnityskohdan tulehduksen, joka alkaa helposti oireilla revähtymän tai kantaluun ylikuormituksen seurauksena. Plantaarifaskiitti on yleisin syy jalkaterän ja kantapään kipuun. Plantaarifaskiittia esiintyy useimmiten ihmisillä, jotka urheilevat, seisovat ja kävelevät paljon kovilla alustoilla esimerkiksi asvaltilla. Taudin riskiä lisäävät myös keski-ikä ja ylipaino. Plantaarifaskiittipotilaista 70 prosentille kehittyy jänteen kiinnityskohtaan luupiikki, joka näkyy röntgenkuvassa kantaluun kärjessä piikkimäisenä luunmuodostumana osoittaen kantapohjasta varpaisiin päin. Ulospäin kantapää näyttää normaalilta. Plantaarifaskiitin yleisimpänä oireena on useita kuukausia kestävä pakottava särky keskellä kantapäätä. Seisominen, käveleminen ja juokseminen pahentavat kipua. Kantapääkipu ja lisäksi akillesjänteen jäykkyys voivat tuntua erityisen kivuliaalta aamuisin. Tulehdustilan paraneminen vie erittäin paljon aikaa, ja monesti siihen määrätään voimakkaita lääkkeitä sekä lepoa. Pahimmillaan oireet ovat jatkuvia, jolloin vaivaa hoidetaan leikkauksella. Leikkauksesta huolimatta vaiva voi silti uusia. PNH-terapialla plantaarifaskiittia aiheuttava hermotushäiriö saadaan korjattua täysin, jolloin vaivat poistuvat luonnollisesti.
Sääri (tarsaalitunnelioireyhtymä)
Säären hermopinne on jalan sisäsyrjällä sijaitsevan takimmaisen säärilihaksen jänteen kanavassa eli tarsaalitunnelissa. Sen voi aiheuttaa vamma, rasitus, puristus tai jalkaterän virheasento, erityisesti lattajalka, myös diabetes saattaa altistaa pinneoireille. Hermoon voi kehittyä pinneoireita myös kasvaimesta, esimerkiksi neurilemmoomasta.
Tarsaalitunnelioireyhtymässä kipu paikantuu jalkapöydän sisäsivulle ja säteilee varpaisiin, useimmiten enemmän isovarpaan puolelle. Varpaiden tunto huononee, mutta kantapään tunto pysyy yleensä hyvänä. Jalkaholvin ja päkiän tunto voi muuttua esimerkiksi niin, että kävellessä voi tuntua kuin jalkaterän alla olisi iso kivi tai tennispallo. Jalkaholvin sisäsivulla on aristava alue, ja pinnekohtaa koputettaessa tuntuu kihelmöintiä ja ”sähkötystä” varpaissa ja jalkapohjassa. Oireet voivat olla pitkään lieviä ja voimistua vain suuremmassa rasituksessa kuten pitkällä kävelylenkillä. Oireiden pahetessa varpaiden liikkeet vaikeutuvat niin, että ei enää pysty harittamaan varpaitaan eikä ojentamaan niitä kunnolla. Särky voi olla kovaa ja säteillä koko alaraajan alueelle. Myös hankalia yösärkyjä voi esiintyä.
Polvi (peroneushermon pinne)
Peroneushermon pinne sijaitsee polven ulkoreunassa, jossa se haarautuu kahteen osaan. Molempien haarojen pinnetilasta voi seurata täydellinen ”drop foot” eli jalkaterä ”lätkyttää” kävellessä ja nyrjähtää helposti sisäänpäin. Pelkän syvemmän haaran pinnetila aiheuttaa ns. riippujalan, mutta ei niinkään selvää nyrjähdystaipumusta, tällöin myös säären ja osittain jalkaterän tunto pysyy hyvänä. Riippujalka voi ilmetä joskus äkistikin ilman pahaa särkyä tai tuntohäiriöitä. Polven hermopinteen voi aiheuttaa esimerkiksi kyykyssä työskentely, runsas kiipeäminen, polven seudun leikkaus (nivelkierukka- tai polviproteesileikkaus) tai murtuma, joka kipsataan.
Lantio
Meralgiaksi kutsutaan lantion alueen pinnetilaa, joka voi aiheuttaa kipua, kihelmöintiä, pistelyä tai tunnottomuutta reiden etu-ulkosivussa. Yleensä kävely tai pitkään istuminen provosoi oireita. Meralgiaa esiintyy harvoin nuorilla, ja se on pääsääntöisesti keski-iän ylittäneiden vaiva. Hermopinteelle voi altistaa muun muassa jalkojen eripituisuus, lannerangan välilevytyrä, kasvain, monenlaiset leikkaukset, kuten reiden luunottoleikkaus ja lonkkaleikkaukset, tai iskuvamma reiden tyveen. Iskiasvaivoista voit lukea lisää kohdasta lanneranka.
Lantion alueen kiputilat voivat aiheutua monista eri syistä, koska tällä alueella sijaitsee erityisen paljon hermopäätteitä ja hermolinjoja, jotka kulkevat lantion kautta aina varpaisiin asti. Alueella sijaitsevat myös sukupuolielimet, virtsarakko ja peräsuoli, joissa kaikissa on erittäin laaja hermotus. PNH-terapialla pystyn selvittämään tarkasti, mihin vaiva kohdistuu ja hoitamaan sen kuntoon.